Na západe Grécka sa po týždni opäť triasla zem

03.02.2014 Celý región

Atény 3. februára (TASR) - Zranenia a materiálne škody si vyžiadalo stredne silné zemetrasenie, ktoré dnes krátko po 04.00 h SEČ postihlo západ Grécka.

Podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) dosiahla magnitúda hlavného otrasu hodnotu 6,1; geodynamický ústav v Aténach nameral magnitúdu 5,7.

Podľa údajov USGS k otrasu došlo v hĺbke takmer 14 kilometrov. Jeho epicentrum sa nachádzalo 12 kilometrov severozápadne od mesta Lixuri ležiacom na ostrove Kefalonia a 298 kilometrov západne od hlavného mesta Atény.

Podľa denníka Ta Nea rozsah škôd zatiaľ nie je presne známy, no hasiči už dostali prvé hlásenia o zranených osobách, ako aj poškodených domoch, trhlinách v cestných komunikáciách a zničenom móle v prístave Lixuri na ostrove Kefalonia.

Zemetrasenie spôsobilo rozruch tiež na ostrove Zakynthos a v mnohých oblastiach západného Grécka. Prebudilo zo spánku obyvateľov v mestách Patras, Amaliada, Mesolongi, Kato Achaia, Nafpaktos a v iných oblastiach provincií Achaia a Ilia.

Bezprostredne nebolo známe, či dnešné zemetrasenie má pôvod v rovnakom ohnisku ako otrasy s magnitúdou 5,8, ktoré takmer rovnakú oblasť postihli 26. januára. Na ostrove Kefalonia úrady vtedy vyhlásili mimoriadny stav. Prírodný živel tam poškodil pred ôsmimi dňami množstvo obydlí a spôsobil zranenia najmenej siedmim osobám. Zemetrasenie bolo cítiť na ostrove Zakynthos i v mnohých častiach pevninského Grécka, napríklad v Aténach, Patrase, Karditse a Larise, ako aj v južnom Albánsku a južnom Taliansku.

Kefaloniu a neďaleké ostrovy Zakynthos a Ithaka zničilo v roku 1953 silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré zrovnalo so zemou takmer všetky stavby nachádzajúce sa na nich. Zahynuli pri tom stovky ľudí a tisíce utrpeli zranenia.

Juh Iránu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,5

Zemetrasenie s magnitúdou 5,5 otriaslo v nedeľu večer riedko osídlenou oblasťou na juhu Iránu. Informovala o tom iránska štátna televízia.

V správe sa uvádza, že k otrasom došlo v okrese Goharan, približne 1200 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Teherán. Podľa televízie sa na miesto dostavili záchranári. Niekoľko budov je poškodených.

V takmer 80 obciach tejto oblasti, v ktorej žije približne 15.000 ľudí, ovplyvnilo zemetrasenie pokrytie mobilným signálom. Obete na životoch neboli bezprostredne hlásené.

Irán leží na reťazi seizmických zlomových línií. K slabým zemetraseniam v ňom dochádza denne, vysvetľuje agentúra AP.

V roku 2003 zahynulo približne 26.000 ľudí pri zemetrasení s magnitúdou 6,6, ktoré zrovnalo so zemou historické mesto Bám v juhovýchodnej časti krajiny.
 

Vyberte región